logo Labor 13

rodinný dům_hamuliakovo

Tento malý rodinný dům jsme navrhli pro mladý hudební pár. Pozemek o rozloze téměř 700 m2 se nachází na kraji slepého ramene Dunaje ve dvoutisícové obci Hamuliakovo v Bratislavském kraji. Zadavatelé chtěli od začátku menší prosvětlený domek s jedním vyšším centrálním prostorem a třemi ložnicemi.

Navrhli jsme zkosený objekt o zastavěnné ploše 110m2 z neomítaných betonových tvárnic, které v sobě mají již tepelně-izolační vrstvu a zároveň dávájí možnost protažení sítí vnitřní částí tvárnic. Není tedy potřeba již zeď dále zateplovat a používat klasickou omítku zrna 1,5mm, které se snažíme vyhýbat jak čert kříže :) Ve vyšší části je dům dvoupodlažní a vytváří soukromou zónu – ložnici, dětský pokoj a koupelny. Centrální schodiště odděluje tuto privátní část od společenské – vyvýšený obývací pokoj dává nahlédnout do galerie, hlavního společenské místnosti, která je vzdušná, propojuje obě patra domu a prosvětlená díky velkým prosklenným plochám. Slouží nejen jako hlavní obývací místnost, ale i jako jídelna a hudební pokoj s klavírním křídlem.

Industriální vzhled exteriéru i interiéru jsme zjemnili dřevěnými prvky. V interiéru je to již zmíněné dřevěné centrální schodiště, kdy obě patra včetně chodby jsou zakončeny prosklennými částmi a v přízemí poskytuje přímý průchod na zahradu. V exteriéru jsou to pak dřevěné terasy, které rozšiřují interiér do zahrady. Na kuchyň navazuje “snídaňová” terasa s možností grilování, venkovního vaření a bylinkovou zahrádkou, na obývací část se pak napojuje relaxační zóna s květinovým ochozem a možností odpočinku.