logo Labor 13

rodinný dům_čeladná_studie

Návrh rodinného domu pro parcelu umístěnou na odlehlém kraji malebné obce Čeladná. Rozhlehlý vlnitý pozemek je porostlý listnatými a jehličnatými stromy, které vytváří pro dům soukromí. Protékají zde dva potůčky ústící do malého jezírka. V návrhu zachováváme divokost beskydské přírody a podporujeme její kontakt s obyvateli domu.

Na příchozího může z venkovního pohledu působit dům uzavřeně, až neprostupně. Oproti tomu po překročení jednolitého betonového vstupu, se odkryje vnitřní světlá část; hlavní osa domu s centrálním místem osvětleným velkým střešním oknem, a s průhledem skrze hlavní obývací část do krásné krajiny a obývací zahrady působí velmi vstřícně a pozitivně.
Cípovitý tvar domu pomáhá organizovat a lépe porozumět venkovnímu i vnitřnímu prostoru. Jednotlivá křídla mají svou danou funkci. Exteriér je rozčleněn na hlavní vstup s technickou částí a místem pro parkování, dále u bočního vstupu do wellness a saunové části domu se nalézá divoká zahrada s ochlazovací kádí, na hlavní osu domu navazuje vyvýšená terasa nad hlavní zahradou s jezírkem a výhledem na vrcholky Beskyd. Tato prosvětlená část domu je vykonzolována nad terén a podtéka pod ní potok. Na kuchyň se napojuje hospodářská zahrádka s bylinkovým záhonem, ovocným stromem a prostorem pro domácí práce. Kromě poslední zmíněné části se jedná o divočejší formu zahrady s minimální potřebou udržování.