logo Labor 13

rodinný dům_kamenný přívoz

Náš návrh rodinného domu v Kamenném Přívoze vycházel ze zadání investora postavit levný, jednoduchý dům pro čtyřčlennou rodinu, se šikmou střechou a tak, aby dobře zapadl do vesnické krajiny.
Jako východisko jsme si zvolili klasickou vesnickou stodolu, kterých se nachází v okolí několik. Svými proporcemi se nám hodila lépe, než klasický dům úzkého dlouhého tvaru.
Objekt jsme rozdělili na dvě funkční části, hlavní obytný prostor na jižní straně, a soukromnější ložnicový svět s hygienickým zázemím a dalšími pomocnými prostory, na straně severní. Dům je orientován jihozápadně s výhledem na okolní zvlněnou krajinu. Svým podlouhlým tvarem tvoří také pomyslnou vizuální bariéru a vymezuje tím zahradě určité soukromí.
Vchod do domu se nachází přibližně ve středu domu a rozděluje objekt na dvě části. Na jedné straně je situován hlavní obytný prostor, místo pro sektávání rodiny. Je řešen jako velká obytná kuchyň, přičemž kuchyňská linka je přirozenou součástí interiéru. Prostor je převýšen do krovu a prosvětlen několika okny různých velikostí, proporcí a výšek. Vzniká tak velice zajímavý prostor, který i přes svoji relativně malou zastavěnou plochu působí velice netradičně a vzdušně. Světlo dopadá do interiéru skrze různě situovaná okna, sluneční paprsky tak v průběhu dne vytvářejí zajímavou a efektní stínohru.