logo Labor 13

dům pro včelaře_chouzavá

Rodinný dům v osadě Chouzavá obce Voznice je maximálně jednoduchá dřevostavba s minimem vynaložených nákladů. Tvoří ji dva geometricky jednoduché objekty na půdoryse písmene L, s jednotným modřínovým pláštěm. Velká krytá terasa otevírá celý dům do zahrady. Celková propojenost domu s okolní přírodou je základním principem projektu. Půdorysný tvar je čitelný především z ploché střechy, která je účelně řešená pro osázení úly. S tímto se počítalo od začátku návrhu, neboť investor je vášnivý včelař.
Na pozemku ohraničeném lesem jsme vzpřímili základní dvoupatrovou obytnou krychli, doplněnou volným loubím u vstupu s parkovacím stáním a krytou pobytovou terasou. Na ni plynule navazuje nižší, rovněž krychlová hmota, sloužící jako nezateplený pracovní prostor a dílna. Nápadná jednoduchost domu je charakteristická také pro vnitřní dispozice, jež jsou řešeny velmi prakticky. Skromné prostory přízemí zabírá předsíň, toaleta a kuchyň s obývacím pokojem, odkud stoupá subtilní ocelové schodiště do patra. Zde se pak nachází koupelna a ložnice s přístupem na střešní terasu. Dispozice patra doplňuje ještě malá místnost s oknem, jež je zamýšlená jako dočasný pokoj dítěte. Pro zvýšení tepelných kvalit dřevostavby, jsme do obytné části přidali odhalenou akumulační střední stěnu z plných cihel.
Pro případ budoucího rozšíření rodiny jsme uzpůsobili celý projekt tak, aby se stávající objekt mohl doplnit o další jednopodlažní přístavbu obdélníkového půdorysu, umístěnou svým vstupem kolmo na hranu terasy. V takto nově vzniklém uspořádání se zasklením původně otevřené terasy může stát průchozí zimní zahrada, nebo zůstat otevřeným, propojujícím prostorem.